SimCity

Når jeg skal begynne denne anmeldelsen skal jeg unngå atter en gang å skrive noen setninger hvor jeg mimrer tilbake til barndommen – tenkte jeg. For det har seg slik at det har skjedd ofte i det siste, takket være de mange nytolkningene av gamle klassikere og spill som er basert på gamle, populære serier. Det er jo ikke så rart at utviklerne velger disse veiene, selv om mange vil mene at de sliter med å tenke nytt. Men med de geniale ideene som ble satt til livs på 90-tallet – hvorfor ikke lage spill ut av de hvor man utnytter dagens teknologi?

Nødt til å bli suksess. Garantert. Eller? Blir det totalt kræsj på grunn av serverteknologi? Klarer ikke utviklerne å gjenskape det som gjorde originalen til en suksess? Vil man klare å forelske seg i spillversjonen anno 2013?

Ja, nei – og tja.

Timene flyr

SimCity er et spill jeg har gledet meg lenge til. Markedet flommer over av adrenalinfylte actionspill og tempo har blitt viktig i de fleste sjangre. Derfor er det gledelig at en av mine favoritter fra barndommen har blitt gjenskapt. Et spill man kan lene seg godt tilbake i stolen med, et spill som er lett å lære – men samtidig ekstremt vanskelig å løse, og et spill som tilbyr timesvis med uavbrutt underholdning. Det er bare å sette av kvelden, natten – og resten av døgnet. Her skal det bygges!


SKYSKRAPERE: En storby vokser frem. Ser ikke så værst ut, da?
Og jeg er i gang. Jeg er altså godt kjent med konseptet fra før. Det dreier seg om å bygge en by, delt opp i tre primære soner. Boliger, industri og handel. Allerede fra første stund merker jeg at friheten er mer begrenset enn i de originale spillene. Her dreier alt seg om veier. Man kan ikke bare markere et område hvor det skal bygges – det vil kun bli bygd i kanten av veinettet. Dette gjør det desto vanskeligere, men for meg er det ingen positiv forandring. Derimot ble det mye surr, dårlig plassutnyttelse og aktiv bruk av bulldoseren.

SimCity er altså mer avansert. På alle mulige måter. Du har et hav av detaljer og rapporter om byen din, som det kan være vanskelig å få grep om. Du må ta hensyn til vindstrømmer. Du må ha nok offentlige tjenester. Du har grafer som viser hvor fornøyde folk er, hvor mye de tjener, hvor mye kull som finnes under bakken – og så videre. Perfekt for den som ønsker å gå i dybden. For meg tok det et par-tre byer før jeg virkelig begynte å utnytte disse statistikkene. Og da ble raskt byen enda bedre!

Tetthetsproblemer

Etter hvert som byen vokser må du plassere ut spesielle bygg, som sykehus, strømbygg, turistattraksjoner og så videre. Transport, inkludert en gigantisk flyplass. Disse må du sannsynligvis rydde plass til ved å destruere boligsoner eller andre bygninger. Etter noen knappe timer med spilling vil byen din sannsynligvis være fullstappet, og du vil slite med å plassere ut spesialbygninger da mange krever svært stor plass. Maxis har satset på svært små byer denne gangen. Desto større utfordring, man blir nødt til å legge en plan i oppbyggingen av byen. Men også veldig mye kjedeligere når man sprenger bygrensene mens folkemengden hyler ut krav du ikke klarer å oppfylle. Det fins rett og slett ikke plass!


KAOS: Veinettet her kunne vært bedre planlagt.

Når det er sagt så er det fortsatt ekstremt morsomt. Jeg har rukket å spille 30 timer siden lansering, trass i serverproblemene. Det har blitt en del byer, og det er enda like fristende å påbegynne en ny by, hvor alle problemene fra forrige by ikke skal eksistere. Jeg har variert mellom å bygge turistbyer, industribyer og mellomting. Etter hvert som byen vokser vil du få tilgang til nyere teknologi, og det er så enormt mye å gripe fatt i, slik at du skal spille lenge før du går lei. Det skal utvides, forskes, bygges spesialprosjekter. Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er et spill som gir deg mye i forhold til hva du betaler.

Det eneste jeg håper på er at det kommer en nedlastbar pakke som utvider bygrensene. Nei til betalt innhold, men den kommer jeg til å kjøpe uansett, og det vel vel EA …

Serverproblemene har vært mye diskutert de siste dagene. Jeg gidder ikke nevne noe om det. Når SimCity funker er det bortimot genialt. Det som dog er litt trist er at du alltid må være tilkoblet internett for å spille – selv om hele byggingen og 98 prosent av prosessen foregår alene. EAs forsøk på å unngå piratkopier er rett og slett drit, selv om mulighetene for å bygge byer i samme region som vennene dine er et godt tiltak. Allikevel ga det meg ikke det helt store å dele ressurser med andre spillere. I SimCity er jeg i min egen verden. Og da burde det være et alternativ å spille mutters alene.


BUG: Dette fjellet kom ut av intet.

PS: Spillet er testet på en relativt ny middelsklasse laptop. Kjøres knirkefritt!

User rating: 0

Score rating: 0

Average rating: 0

Score:

Lansering:

Utvikler:

Utgiver:

 

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]