Rise of the Tomb Raider

Lara Croft og Tomb Raider-serien er en spillserie svært mange har et forhold til, og som har servert oss titler av varierende standard gjennom nesten to tiår. Endelig er den kvinnelige heltinnen tilbake med et nytt spill – og det er litt av en kruttpakke vi blir servert denne gangen.

Det er nesten litt synd at Return of the Tomb Raider ikke kommer til å få den oppmerksomheten det fortjener, med lanseringen av typiske «hype-spill» som Fallout 4 og det nyeste Call of Duty-tilskuddet i samme perioden. Og med Xbox One-eksklusivitet (inntil videre), så er det et forholdsvis begrenset publikum som kommer til å få med seg denne Tomb Raider-tittelen.

Men har du en Xbox One til disposisjon – og vet å sette pris på et godt enspillereventyr – så kan jeg allerede nå bekrefte at Rise of the Tomb Raider er et spill du ikke vil gå glipp av.

Henter inspirasjon fra ulike stortitler

Tomb Raider har tradisjonelt sett handlet om å spille igjennom en spennende historie der utfordringer og gåteløsning sammen med historien har vært spillets hovedfokus, mens skuddscener og action på en måte har vært en mindre del av serien. Slik er det også i Rise of the Tomb Raider, der vi blir med en ung og røff Lara Croft på et herlig eventyr som primært finner sted i Russland. I ren «National Treasure»-stil (eller kanskje Uncharted?) er hun på jakt etter en antikk gjenstand som gir tilgang til evig liv. La eventyret begynne!

Rise of the Tomb Raider et herlig eventyrspill med en engasjerende historie som gradvis blir mer tydelig etter hvert som man oppnår fremgang i spillet. Det som er nytt for denne tittelen er at fokuset på snikende action er langt større enn tidligere. Det er tydelig at utviklerne har hentet inspirasjon fra The Last of Us, både når det kommer til kampene og når det kommer til «crafting»-systemet. Underveis i spillet kan man nemlig samle inn ressurser som alt fra planker til dyreskinn og olje for å produsere ammunisjon, bandasjer og lignende. Et system som fungerer bra, og som gjør spillet mer variert.

Samtidig så er kampene inspirert av samme titler. Her kan man bruke flasker for å distrahere fiender eller lokke de til seg, før man utfører snikmord. Man kan også bruke pil- og bue for å ta fiender fra avstand uten å lage en lyd, eller hoppe ned fra høyder og snikmyrde på den måten. I tillegg har man en egen funksjon som aktiveres ved å trykke inn høyre kontrollspake som gjør at fiender og relevante objekter vil lyse opp – slik man også har i spill som både The Last of Us og Assassin’s Creed.

Generelt så vil jeg si at Rise of the Tomb Raider henter elementer fra flere vellykkede titler. Kampene og produksjonssystemet er kraftig inspirert av The Last of Us, mens hoppingen fra tak til tak og den dynamiske klatringen minner en god del om klatrekongen Assassin’s Creed. Samtidig er selve historien, gåtene og eventyret i pur, klassisk Tomb Raider-stil.

Mye å gjøre – mye å legge merke til

Et annet punkt som virkelig gjør spillet til en fryd, er den herlige grafikken. Når vi nå nærmer oss 2016t så er man kanskje blitt såpass bortskjemt med god grafikk at man ikke legger like godt merke til dette når nye spill lanseres, men i Rise of the Tomb Raider er det umulig å ikke snakke om det. Grafikken er virkelig herlig, med sinnsyke detaljer, varierte omgivelser og kuttscener som tar pusten fra selv den mest erfarne spiller. Mer virkelighetstro karakterer og ansikter skal du lete lenge etter på et konsollspill – og omgivelsene er slående vakre gjennom hele spillet.

Underveis i selve hovedeventyret blir du nødt til å samle inn en hel haug med gjenstander. Alt fra dokumenter til lydopptak bør leses slik at man får med seg viktige elementer fra historien, samtidig som antikviteter skal graves opp og mynter skal samles inn slik at man kan kjøpe seg enkelte oppgraderinger. Alt dette i tillegg til at man får erfaringspoeng etter hvert som man får fremgang i

spillet, samtidig som man kan oppgradere både våpen og antrekk gjennom ressurser man tilegner seg. Med andre ord er det svært mye «dilldall» sidestilt til historien, og det kan nesten bli for mye ting å holde styr på.

Selv om hovedhistorien følger et fast løp som er ganske lineært, så gir spillet deg en viss frihetsfølelse og utforskertrang uansett. I store deler av spillet beveger du deg over åpne områder der du kan samle inn gjenstander og utføre sideoppdrag, samtidig som du innimellom blir ledet inn på nye oppdrag i historien med spektakulære kuttscener og unik spillestil. Spillet føles på langt nær ikke like fritt som for eksempel Assassin’s Creed-serien, men det byr på en herlig balanse mellom historiefortellingen og fri utforsking som mange helt sikkert vil sette pris på.

Konklusjon

Rise of the Tomb Raider henter inspirasjon fra flere ulike spill som har gjort det bra i sine sjangre, og setter det sammen til en herlig smørje som absolutt føles som et Tomb Raider-spill. Og ikke bare det – det føles som et moderne og svært bra gjennomført eventyr med Lara Craft. Historien er engasjerende og spillet føles fritt og variert, selv om det er et nokså lineært enspillerspill.

User rating: 0

Score rating: 0

Average rating: 0

Score:

Lansering:

Utvikler:

Utgiver:

 

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]