Grand Theft Auto V

Mange av oss har fulgt med på GTA-bølgen siden den første utgaven i 2D. Det var en vidunderlig opplevelse å traske gjennom gatene i Liberty City mens man forsynte seg av enhver bil av interesse. Overgangen til 3D ga en ny tvist i den åpne verdenen, og siden da har utallige spilleskarer holdt seg trofaste til serien. Den store utfordringen til Rockstar er dermed ikke nødvendigvis å pøse på med banebrytende forandringer. Derimot så er det detaljene i gjennomførelsen som er viktig, og det å gi styrke til gamle og kjente kvaliteter.

Rockstar er kjent for å ha spill med detaljene på plass, solide historier og ikke minst saftig gameplay. Read dead, Max Payne og LA Noire er alle titler som de har hatt en hånd med å lage. GTA V er ryktet til å være et av de dyreste spillene produsert med et budsjett på nærliggende 265 millioner USD. Spillet tjente også 500 millioner pund innen de første 24 timene av releasedatoen, noe som er gjennombrytende innenfor enhver form for underholdningsmedia. Da forventer vi et spill av høyt kaliber, pluss litt til.

Los Santos

Byen har alltid vært kjernen i GTA. Enten det være detaljene med innbyggere som trener Tai-chi i parken eller en joggegjeng som man kunne meie ned med offentlig transport i det første GTA spillet, spillserien har fått til levende byer med musikk, uteliv og personlighet.

Los Santos er intet unntak. Man trasker gjennom en slags kopi av Los Angeles inkludert en saftig utsikt til nærliggende områder. Kartet er stort, men ikke overveldende massivt. Samtidig inneholder kartet alt fra vakre fjelltopper til undervannsomgivelser. Det er mye å se, samtidig som det er mye variasjon. Selv om Los Santos (og omegn) er av størrelse, så er detaljene allikevel på plass. For eksempel så er det mange vakre bygninger, fontener, parker osv. som man kan stoppe opp og titte ved.

Los Santos er en levende by. Dette merker man spesielt dersom man bruker beina i stedet for hjula. Fotgjengere har samtaler med andre  og de reagerer på din oppførsel. I tillegg så tilbyr byen et arsenal av underholdningsmuligheter. Enten man vil gå på kino og se enn fullverdig film, eller ta en tur i berg og dal bane. Det er denne friheten, men samtidig dybden i ting man kan gjøre som virkelig gir liv til dette stedet.

Det er mye å gjøre i dette spillet, og man kan kose seg i timesvis med ekstraunderholdning, enten det er sideoppdrag eller å spille fullverdige spill med gateløp, golfturneringer eller tennis. I tillegg kan man oppgradere biler, handle på et dynamisk aksjemarked, eller kjøpe eiendom. Mulighetene er så mange i GTA at bare tid og innlevelse setter grenser. Spillet har også et foranderlig værsystem og en skifte på natt/dag syklus, noe som setter spilleren sterkere inn i denne verdenen.

Historien

Om man forventer hjerteskjærende fortellinger eller gripende vendepunkt så har GTA sjeldent vært spillet å besøke. I GTA V følger vi som de tre parallelle historiene med Franklin, en gatekriminell med de store pengene som siktemål, Michael, en profesjonell kriminell som har sonet tid i fengsel og til slutt Trevor, en voldelig psykopat som ønsker det store kuppet. I tillegg så har hver karakter unike evner til å hjelpe når motstanderne trår på. Franklin kan få tiden til å gå saktere under bilkjøring, Trevor har en ”berserker mode” hvor han tåler mer og gjør mer skade, og Michael har en slags Matrix-aktig ”bullet time”.

Men heller ikke her er historien av den gripende og essensielle typen. Tvert imot så er det mye satire og ironisering av amerikansk kultur, samtidig som karakterer blir strukket til det stereotypiske. Men kjernen i GTA har alltid vært oppdragene, og det at de skulle være morsomme å gjennomføre sånn praktisk sett i stedet for å sette spilleren i et sterkt story-modus. Heldigvis er det også nå inkludert en sterkere quick-save med gode checkpoints slik at man slipper å starte hvert oppdrag helt fra starten av.

Tidligere GTA-spill har vært innovative når det gjelder spillbarhet. Kampsystemet har hatt en jevn progresjon og opp i mot forrige spill hvor det var fantastisk med muligheter til å ta dekning og ikke minst frihet i å gjennomføre oppdragene. I denne utgaven er det også frihet og muligheter tilgjengelige, særlig ved de store kuppene som er spillets kjerne. Her kan man velge en mer frampå løsning, eller man kan prøve en mer snikete metode. Her kreves planlegging.

En av spillets forundringsspørsmål er om retningen mer sex, mer vold har vært en god løsning. I GTA V er dette enda sterkere tilstede enn tidligere. Språket er grovere og gjennomtrekker spillet til alle tider og sex mer tydelig. Samtidig så er disse lite meningsfylte i forhold til å bygge opp under historiene eller ved oppdragenes mål og meninger. Tvert imot virker disse momentene plassert inn i spillet bare fordi de skal være der. Men dette er allikevel ingen sjokkerende nyheter for GTA-fans, man vet at dette er et domene hvor slikt eksisterer, og hvor dette er en del av sjangeren.

Jeg merket også noe framrates og lagging på min Xbox 360 særlig når det går fort i svingene. At skilt og objekter plutselig dukket opp på skjermen var også noe ødeleggende dersom biljakter var intense og slikt. Noen små bugs her og der var også å oppleve, men i det store og hele fungerte spillet ganske glatt. På den andre siden så er grafikken nydelig og noen tider så pen at man blir målløs.

User rating: 0

Score rating: 0

Average rating: 0

Score:

Lansering:

Utvikler:

Utgiver:

 

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]