Battlefield 4

Kampen mellom de to seriene Battlefield og Call of Duty vil ingen ende ta, selv om utviklerne mener at det ikke er noen stor rivalisering imellom de to studioene. Det er henholdsvis DICE og EA som står for den ene serien, mens Activision og Infinity Ward har ansvaret for den andre melkekua. Det er stort sett fansen som skriker og skråler om hvorfor den ene serien er bedre enn den andre, uten at de kanskje klarer å komme med noen gode argumenter på akkurat hvorfor.

Ifølge norske anmeldere er det helt klart Battlefield 4 som er «best i test» denne høsten, mens Call of Duty: Ghosts blir nærmest slaktet av enkelte anmeldere. Vi prøvekjører begge spillene, men begynner med å oppsummere våre tanker om det omfattende skytespillet fra EA DICE.

En forutsigbar kampanje

Vi skal ikke mange år tilbake i tid for å komme til den tiden der enspillerdelen betydde noe i FPS-spill. Nå til dags kan man ikke komme foruten fanboys som skriker at single-player i det nye BF-spillet suger, kanskje på tross av at de enda ikke har prøvd det. Nå er det online som gjelder, og det er forståelig nok, ettersom vi spillere har endret måten vi spiller på. Men serier som Battlefield og Call of Duty har tidligere vært kjent for enestående kampanjer, så hvorfor har spillene fått så mye slakt for nettopp denne biten de seneste årene?

Og ikke minst – hvordan er egentlig enspillerdelen i Battlefield 4?

Det skal jeg komme tilbake til. Jeg har nemlig brukt en hel del timer på den, og må erkjenne at jeg sier meg enig i mye av det som sies på nettet. Historien engasjerer meg aldri, man får litt følelsen av at man bare skyter på pappblinker og at man bare blir dratt igjennom en løype. Det som allikevel slår meg er at dette er jo egentlig ikke så mye dårligere enn lignende spill jeg roste for noen år siden. Min teori er at med retningen spillene har tatt der hurtige onlinekamper har blitt spillernes nye favoritt, så har interessen for den treige strømlinjeformede enspillerdelen dødd ut.

Så selv om Battlefield 4 klarer å diske opp med herlig grafikk, til dels varierte oppdrag der man stadig overraskes med heftige mellomsekvenser, som rasende bygninger der man samtidig må skyte på fiender, så blir man ikke helt engasjert. Jeg kommer ikke foruten den følelsen at jeg bare må pløye igjennom denne delen ettersom spillet skal anmeldes, en følelse jeg aldri fikk i for eksempel BioShock Inifnite – et rent (og fantastisk) solospill.

Med andre ord mener jeg ikke enspilleren er direkte dårlig, den har rett og slett behov for fornyelse dersom spillerne igjen skal fatte interesse. Jeg vil tippe at flesteparten av de som kjøper Battlefield 4 utelukkende gjør det for flerspillermoroa, så hva med en felles historiedel som kan fungere sammen med andre?

Den nærmeste man kommer en revolusjon

Kamper over nettet har altså blitt det store fokuset de seneste årene, og det skjønner jeg for så vidt godt. Det er ekstremt morsomt, og opplevelsen blir bare bedre og bedre for hvert spill som kommer, selv om det nødvendigvis ikke byr på alt for store forandringer hver eneste gang. Den største nyheten i Battlefield 4 er «levolution». Dette er rett og slett et begrep for raserende bygninger, som også har vært et varemerke for serien tidligere, men de har nå tatt dette et par hakk videre.

Det betyr at man kan oppleve skyskrapere som faller sammen midt under en kamp, murvegger som blir sprengt bort rett foran nesen på deg og ikke minst varierende vær. Det krydrer hele opplevelsen når en tyfon feier innover sjølandskapet, og gir definitivt en ekstra utfordring for de som har valgt «recon»-klassen. Eller når en demning sprenges og Shanghai plutselig oversvømmes – da må taktikken legges om. Man skulle tro at dette var bare småting som skjer i kulissene, men det bidrar til en helt spesiell og varierende opplevelse over nettet.

Videre så er det ikke alt for mange nyheter å spore her, foruten nye kart, en modus og kanskje noen nye våpen. Det føles med andre ord kjent ut, men allikevel forfriskende. Kartene er bedre og mer detaljrike enn noen gang, og de kan spilles i alle moduser (i varierende størrelser). Store, åpne sletter eller intime byscenarioer. DICE har gjort en vanvittig god jobb slik at man kan oppleve en variert spillestil og utnytte de forskjellige klassene for hva de er verdt. Foretrekker man den klassiske Battlefield-modusen «Conquest» vil man kunne bruke alt av kjøretøy – inkludert jagerfly – mens «CoD»-fansen kan bryne seg på intime moduser som Deathmatch og lignende.

Ellers bør de fleste kjenne til systemet fra før. Man har et rankingsystem som belønner deg med våpenoppgraderinger og nye modifiseringer etter hvor bra du gjør det på slagmarken, og spillet føles overraskende balansert til tross for at spillerne varierer i gradene. Hele opplevelsen er rett og slett så bra og polert at jeg aldri føler at det er spillet sin feil at jeg taper. Bugs og slikt har blitt nevnt, men på Playstation 4 har jeg ikke sett veldig mange.

Når du leser dette er sjansen stor for at du allerede har prøvd Battlefield 4 – hvis ikke – løp og kjøp!

User rating: 0

Score rating: 0

Average rating: 0

Score:

Lansering:

Utvikler:

Utgiver:

 

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]