Test av Razer Chroma spillutstyr

Razer er en av de virkelig store aktørene innenfor spillutstyr, og har i en årrekke servert oss både tastatur, mus og headset som er optimalisert for spilling. Nå har de lansert en ny serie spillutstyr som inneholder de tre nevnte produktene under navnet Razer Chroma.

Vi har vært så heldige å få testet «hele pakka», som består av Razer Deathadder (mus), Razer Blackwidow (tastatur) og Razer Kraken 7.1 (hodetelefoner). Grunnen til at disse tre produktene passer ekstra godt sammen, er at de støtter en synkronisert fargemikser som lar deg styre fargene på alle tre produktene samtidig. Blant annet!

Hvert produkt har blitt vurdert individuelt og fått sin egen karakter. Bla videre for å lese om tastaturet og musen – først ut er Razer Kraken 7.1 Chroma.

Razer Kraken 7.1 Chroma:

Headsettets konstruksjon er solid og kanskje på kanten til litt «bulky». Det sitter godt fast på hodet, kanskje litt for godt. Det kan kanskje klemme litt, spesielt om du bruker briller og om du er som meg og har et stort hode. Dette kan gjøre det litt ubehagelig å ha på seg i timevis, men nå vet jo alle gamere at man skal jo tross alt ta seg et kvarters pause annen hver time, eller hva folkens?

Det er jo også en grunn til at det sitter så tett som det gjør. Det handler om å blokkere ute lyd utenfra, noe headsettet slettes ikke gjør noen dårlig jobb på heller, uten noe noise canceling teknologi. Headsettet er også fysisk stort. Stort nok til at når jeg har det på meg blir jeg noen ganger klar over at jeg kan se klokkene i sideblikket, noe om i starten var forstyrrende, men som man ble vant til etter hvert.

Mikrofonen ligger til vanlig skjult i venstre klokke og kan enkelt dras ut ved behov. Den sitter på en stiv, men veldig bøybar kabel som er enkel å få til å stå akkurat der du vil at den skal stå. Det er også en muteknapp på mikrofonen som er svært godt skjult. Første gangen jeg skulle bruke mikrofonen trykket jeg på knappen uten at jeg var klar over det idet jeg dro den ut. Jeg startet da en liten prosess med feilsøking for å forstå hvorfor den ikke fungerte. Det er dog et hendig LED-lys som indikerer om mikrofonen er mutet eller ikke, så med en gang man vet dette er det ikke lenger noe problem.

Sidene av klokkene bærer også Razers logo, opplyst av en LED-lampe som i Synapse kan få samme visuelle egenskaper som resten av Chroma-settet. Selve bøylen som fester klokkene er ganske tykk, og til tross for dette har den så å si ingen polstring. Den er litt hard, noe du egentlig ikke kjenner så mye til fordi headsettet holder seg like mye på plass ved å hvile på hodet ditt som det gjør ved å klamre seg fast rundt ørene dine, for godt og vondt.

Jeg har ett vesentlig problem med konstruksjonen, som også er litt teit å ta opp, men jeg gjør det nå allikevel. Ledningen til settet er fin. Den er 2 meter lang, noe som er ganske passe, og er kledd med et stofftrekk som gjør den finere, også over lenger tid, og føles solid. Men. Dette trekket gjør den også ru. Den har høyere friksjonsmotstand enn et glatt gummitrekk har. Måten headsettet lukker seg og klemmer ned rundt ørene gjør at hver eneste gang jeg vrir på hodet så gnikker ledningen mot skulderen min, noe som lager en friksjonslyd som transporteres inn til venstre klokke. Dette er ikke høyere enn at det kan ignoreres, og jeg må innrømme at jeg la mindre og mindre merke til det, spesielt når jeg hadde annen lyd i øret. Det er dog noe jeg skulle ønske de hadde unngått i denne jakten på å ha «pimpa» utseende.

headphones1

Auditive aspekter:

Produsents rapporterte frekvensspekter20 Hz – 20 kHz
Faktisk frekvensspekter~15 Hz – ~14.5 kHz
Dynamisk spekter48 dB under fullt omfang
HøyttalerkvalitetIngen problemer
Driver-matchingIngen problemer
Spektral flathetIngen problemer
Binural testGod prestasjon

Basert på tester fra Audiocheck.

Lyden er alt i alt svært detaljert. Jeg jobber alltid med musikk på øret og skriver dette mens jeg bruker Kraken 7.1 på favorittmusikken min. Jeg «snubler» dog av og til i hodet nå fordi det er flere biter i musikken som høres litt annerledes ut fordi headsettet faktisk gir mer lyd i diskret frekvenser enn hva jeg er vant med. Den håndterer også komplekse frekvensblandinger fint uten at det blir spraking eller nedsatt kvalitet i andre frekvensnivåer, slik jeg vet enkelte headset kan gjøre.

I frekvenstesten sluttet lyden å være hørbar etter rundt 14.5 kHz selv om produsenten sier den går til 20kHz. Det skal være sagt at jeg med mine 30 år gamle trommehinner ikke lenger hører veldig høye frekvenser, men jeg skal ifølge en test være i stand til å høre frekvenser opp til 16 kHz. Jeg testet dette også med mitt andre headset og dette kutter ikke ut før litt over 15 kHz, så Kraken 7.1 har nok et lavere toppunkt enn rapportert. (Dette er for øvrig ikke så uvanlig). Nå skal det sies at alt over 15 kHz uansett er så lyst at det ikke er lett å høre det og har lite å si for headsettet.

I den andre enden av spekteret finner vi bass. Her møter Kraken 7.1 på et slags problem. Det kan bare være min personlige smak som taler her, men headsettet har mye bass. Veldig mye bass. God bass er faktisk veldig vanskelig, spesielt i headset og hodetelefoner. God bass handler om å sende ut bølger av lave frekvenser som vi som mennesker nesten føler bedre enn vi hører. I headset er dette generelt vanskelig fordi de er så små. Det er ikke mye plass til å generere disse vibrasjonene, og det er vanskelig å få det til med høyttalerelementer av en så redusert fysisk størrelse. Et veldig vanlig tiltak for å bedre på dette er å booste bassen slik at lave frekvenser kommer høyere frem enn høye frekvenser. Kraken 7.1 gjør dette til en litt for stor grad spør du meg. Samtidig skal det sies at konstruksjonen av settet tillater dem å gjøre dette uten at det går nevneverdig ut over «renheten» av lyden. Det jeg derimot føler er at bassen blir så høy til tider at det overdøver diskanten, som ofte er minst like viktig.

Heldigvis inneholder Synapse en equilizer (EQ) som gjør det mulig å tukle på forholdene så dette kan man stille på etter eget ønske. Om man tenker mer at headsettet er for spill og kanskje film så er dette noe som fungerer. Bassen er solid og jeg forsøkte å dytte headsettets grenser ved å makse bassfrekvensene på EQ og skru opp lyden. Ørene mine måtte gi tapt før jeg klarte å oppdage noe skurring i høyttalerne fra headsettet. Faktisk endte det opp med å kile på ørene fordi hele headsettet rett og slett vibrerte av bassen uten at jeg oppdaget noe skurring i lyden av den grunn.

Kraken 7.1 kommer også med en såkalt virtuell surround (symbolisert med tallet 7.1) som skal virkelig gi følelsen av å være omgitt av lyden rundt deg. For musikk har ikke dette stor innvirkning, men for spill kan du fort oppleve å virkelig få føle på dette. Dette avhenger dog av at spillet har blitt laget med god støtte for denne type lyd, og det er ikke tilfellet for alle spill. De fleste som har lagt mye fokus på dette pleier også å skryte av det i produktspesifikasjoner, så man får det fort med seg. Et godt eksempel som jeg brukte for å teste dette var Battlefield 3 som viste at Kraken 7.1 får ganske bra til dette med surround. Med andre ord sier vi at headsettet har god «binural prestasjon».

På mange måter virker det også som at Kraken 7.1 har software som analyserer lyden som kommer inn og tilpasser volumet på frekvensene deretter. For eksempel i spill som World of Warcraft kommer stemmen fra ulike quest givere inn en del høyere enn de andre lydene i spillet. Dette syntes jeg selv var interessant fordi Synapse har en opsjon for å skru på «voice amplification» som skal gjøre nettopp dette, men om jeg skrur den av eller på ser for meg ikke ut til å ha stor betydning. En annen interessant oppdagelse er at veldig dype stemmer runger fryktelig kraftig inn i headsettet nettopp på grunn av denne bass boosten, og det kan gi litt skeiv oppfatning av lyd.

Konklusjon:

Alt i alt er Razer Kraken 7.1 Chroma definitivt verdig tittelen gamer-utstyr. Lyden er ganske god til gaming og film, dog er ikke noe jeg ville anbefalt om du er ute etter gode headphones til musikk. Den «overdimensjonerte» bassen i headsettet kan være både en forbannelse og en velsignelse. Den gjør eksplosjoner og drønn dramatiske, men til bruk utenom gaming kan bassen lage ganske skjevfordeling i lydopplevelsen ikke alle ville satt pris på.

Den virtuelle surrounden er også velfungerende i de fleste spill, dog denne kvaliteten avhenger ofte mer av hvordan spillet er laget enn headsettet. I vår test sjekket vi med Battlefield 3 som er kjent for å ha laget god lyd til surroundsystem, og headsettet imponerte godt der.

Det klemmer litt vel mye på hodet til de med litt større hode, men med noen pauser i ny og ned som mange uansett tar så er det ikke et stort problem. Det er også veldig flashy, slik gamingutstyr gjerne er. På mange måter har det å skaffe seg en gaming-rigg blitt nesten litt som gatebilfenomenet: Det skal være like flashy som det skal være bra teknisk, noe Kraken 7.1 for all del klarer godt.

Er du en aktiv gamer som sjeldent tar på deg headsettet ved PCen din for andre grunner enn gaming og film så kan dette være headsettet for deg!

Endelig poengsum: 7 / 10 mulige

Bla videre for å lese testen av Razer DeathAdder!

chroma11

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]