Oppdag de fantastiske fordelene med kevlar!

Nature har gitt oss noen fantastiske materialer, f.eks. tre. Tre er et materiale som er så sterkt og allsidig at du kan bruke det til alt fra å lage papir til å bygge hus. Ull er også et fint materiale med isolasjonsfunksjon som er så effektiv at sauene kan stå ute i snøen hele vinteren. Men vi har også meniskens hud, som er et materiale som vil reparere seg automatisk og ofte helt usynlig på bare noen få dager. Disse materialene er utrolige, men nå er det et nytt syntetisk materiale som er bedre enn dem alle, nemlig kevlar. Kevlar er en plast som er sterk nok til å stoppe kuler og kniver, og blir ofte beskrevet som fem ganger sterkere enn stål. Den har også mange andre bruksområder, fra å lage båter til å forsterke dekk og bremseklosser. La oss ta en nærmere titt på hva kevlar er og hva som gjør det så slittsterkt!

 

Hva er Kevlar?

Kevlar er en super sterk plast. Kevlar fantastiske egenskaper skyldes delvis den indre strukturen, altså hvordan molekylene er ordnet i vanlige parallelle linjer, og delvis på grunn av måten det er laget i fibre som strikkes tett sammen.

Kevlar er ikke som bomull. Det er ikke noe som noen kan lage av riktige råmaterialer. Det er et proprietært materiale som faktisk kjemisk sett er en syntetisk aromatisk polyamidpolymer, men det høres jo unødvendig komplisert ut. Her er en forklaring på hver enkelt del av dette begrepet:

Syntetiske materialer er laget i et kjemisk laboratorium, i motsetning til naturlige tekstiler som bomull, som vokser på planter og ull, som kommer fra dyr.

Aromatisk betyr at kevlars molekyler har en sterk, ringaktig struktur av bensen.

Polyamider betyr at de ringlignende aromatiske molekylene forbinder sammen for å danne lange kjeder.

Polymer betyr at kevlar er laget av mange identiske molekyler som er bundet sammen (hver av dem kalles en monomer). Plast er de mest kjente polymerene i dag.

 

Hva bruks Kevlar til?

Kevlar kan brukes alene eller som en del av et komposittmateriale for å gi ekstra styrke. Det er best kjent for bruk i skottsikre vester og stikksikre kroppsbeskyttelse, men det har også mange andre bruksområder. Den brukes som forsterkning i bildekk, i bilbremser, i strenger i buer, og i bil, båt og til og med fly. Kevlar brukes til og med i bygninger!

Kevlar er et utmerket antiballistiskt (skott- og stikksikkert) materiale fordi det tar mye energi å få en kniv eller en kule gjennom det. De tett vevde fibrene av polymermolekyler er ekstremt vanskelige å få til å flytte seg fra hverandre, altså kreves en masse energi til å skille dem fra. En kule (eller en kniv presset hardt av en angriper) får sin energi «stjålet» av materialet når den prøver å kjempe seg gjennom det. Hvis det lykkes å trenge inn i materialet, er det betydelig redusert og gjør langt mindre skade.

User rating: 0

Score rating: 0

Average rating: 0

Score:

Lansering:

Utvikler:

Utgiver:

 

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]