Kan dataspill styrke barnets ferdigheter?

Det står ofte i media hvor skadelig dataspill kan være for hjernen og hvordan mye tid foran skjermen kan bli et hinder for barns utvikling av hverdagsferdigheter – spesielt de sosiale. Her er det selvsagt viktig å være nyansert, for spill påvirker absolutt ikke bare negativt. La oss se litt på 3 ferdigheter hvor dataspill virkelig kan hjelpe til og utvikle.

Barnets hukommelse

Den delen av minnet som kalles arbeidsminne påvirkes også positivt av dataspill. Spesielt spillene som går under betegnelse First Person Shooters er bra for denne delen av minnet. Det viser seg at barn som ofte spiller denne typen spill presterer betydelig bedre i oppgaver der man må behandle ny kunnskap og ny informasjon.

På skolen får man hele tiden ny informasjon, og det er selvfølgelig viktig at man er mottakelig for dette. Dataspill kan med andre ord hjelpe med dette, og sammen med gode notater og gode rammer kan skoletiden bli veldig fin. Hos www.inspio.no kan man få enda mer hjelp til en produktiv skoletid på videregående, og man får tilgang til mer enn 5000 rapporter. På den måten kan man virkelig være godt utrustet til å gjøre lekser og få det beste ut av eksamener. 

De sosiale ferdighetene

Mange dataspill har en innebygd snakke-funksjon som ofte brukes mye. Her får barnet muligheten til å øve seg på engelsk, i tillegg til de sosiale ferdighetene generelt. De lærer å snakke med mennesker fra hele verden i tillegg til all samtalen som foregår utenfor nettet – i klassen, i friminuttet, hjemme hos vennene eller andre steder. De spillene som mange kjenner og spiller fungerer faktisk som et veldig godt samlingspunkt for mange barn.

Det er ingen hemmelighet at det kan gå voldsomt for seg og språket kan bli stygt. Det er vel også noe man kan finne på fotballbanen i den “virkelige” verden også, men via nettet – der det ikke er ansikt på mottakeren – kan det nok være lettere å ty til det stygge språket. Selvfølgelig bør du som forelder være klar over dette, og det kan være lurt å snakke med barnet ditt om hvordan negativ kommunikasjon kan påvirke andre.

Barnets oppmerksomhet

Oppmerksomhet er evnen til å fokusere tankene og sansene på en bestemt ting i lang tid om gangen. Studier har vist at dataspill forbedrer denne evnen, noe som må sies å være en veldig positiv ekstragevinst. Forbedret oppmerksomhet øker blant annet barnets evne til å lære og utvikle seg.

Samtidig blir spill ofte likestilt med kreativ problemløsning. Ikke bare konsentrerer barnet seg bedre, men bruker også mye hjernekapasitet på å finne ut hvordan de best kan løse vanskelige oppgaver. 

User rating: 0Score rating: 0Average rating: 0Score:Lansering:Utvikler:Utgiver

Nylige artikler

spot_img

Relaterte historier

Få daglige nyheter i innboksen din

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]